Almanya’da şirket mi kurmak istiyorsunuz? Almanya’da mimarlık şirket ve ofisi mi kurmak istiyorsunuz? AB Danışmanlık, yapılması gereken ilk adımlar hakkında genel bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Sizi yasal temeller hakkında bilgilendirir ve iş planları, yer seçimi, olası yasal formlar, Almanya şirket türleri ve çok daha fazlası hakkında değerli ipuçları verir.
İçindekiler
Almanya’da Mimarlık Şirketi ve Ofisi Kurmak: Gereksinimler
Almanya’da mimarlık şirketi kurmak için mimarlık eğitiminizi tamamladıktan sonra emeklilik planına üye olma fırsatına sahipsiniz. Bu, mimarlık mesleği için emeklilik sigortasının eşdeğerini temsil eder. Bu üyelik; serbest meslek edinirken zorunludur.
Know-How: Neler getirmeliyim?
Bir mimarlık derecesini başarıyla tamamlamış ve mimarlık mesleğinde birkaç yıllık mesleki deneyim kazanmış olmalısınız. İdeal olarak, mesleki düzenlemelerin zorunlu eğitim kurslarını zaten tamamlamışsınızdır. Bu mesleğe yan giriş yoktur, tüm mimarların neredeyse %87’si aynı zamanda mimarlık diplomasına sahiptir, geri kalanı peyzaj mimarlığı ve inşaat mühendisliğindendir.
Şahıs şirketi, AG veya GmbH olarak Almanya’da Mimarlık Şirket Kurun ve Ofisi Açın: Yasal Formu Seçmek
Almanya’da mimarlık şirketinizin hangi yasal yapıya sahip olması gerektiğine erken bir aşamada karar vermelisiniz. Almanya’da mimarlık şirketi kuruluşu genellikle şahıs şirketi, ortaklık veya GmbH olarak kurulur. Mevcut bir Almanya’da kurulmuş şirketi devralmak da mümkündür. Tek mal sahibi olarak, serbest veya ticari olarak çalışmakta özgürsünüz. Almanya’da mimarlık şirketini ve ofisinizi kurmadan önce, hangi yasal formun hedeflerinize en uygun olduğunu dikkatlice düşünün.
Mimar Olarak Almanya’da Serbest Meslek Sahibi Olmak
Ticaret siciline kaydolmanın gerekli olmaması ve asgari bir sermayeye ihtiyacınız olmaması avantajına sahipsiniz. Ancak, tüm şirketten ve özel varlıklarınızdan siz sorumlusunuz. Serbest çalışan bir mimar olarak IHK’ye kaydolmak zorunda da değilsiniz.
Ortaklık Olarak Almanya’da Mimarlık Ofisi Kurmak (PartG)
Almanya’da bir ortak şirket (PartG) kurma seçeneğiniz de vardır: Bunu sözlü veya yazılı bir ortaklık sözleşmesi yoluyla ve sizden sorumlu sicil mahkemesine kaydolarak bulabilirsiniz. Bu ortak şirketin tüm hissedarları serbest meslek sahibi olmalıdır. Almanya’da bir PartG için asgari bir sermayeye ihtiyacınız yoktur ve diğer ortakların neden olduğu mesleki hatalar için kişisel sorumluluğu sınırlayan “temsilci yükümlülüğünden” yararlanırsınız.
Almanya’da GmbH, UG (sınırlı sorumluluk) veya AG Olarak Bir Mimarlık Şirketi ve Ofisi Kurmak
Almanya’da mimarlık şirketi kurmak için GmbH ve UG yasal formları da sıklıkla kullanılmaktadır: bu yasal formlarda bir sorumluluk sınırlaması vardır; Burada ticaret siciline kayıt zorunludur. Halk arasında “Mimarlar Ltd.” olarak da bilinen bir GmbH ile minimum 25.000 Euro’luk bir sermaye de yükseltmeniz gerekir, bir UG ile sadece bir Euro veya daha fazla sermaye katkısına ihtiyacınız vardır. Bir AG kurmak da mümkündür, ancak gereken asgari sermaye 50.000 Euro’dur.
Almanya’da mimarlık ofisiniz için en uygun yasal şeklin hangisi olduğu, diğer şeylerin yanı sıra, hangi hedefleri takip ettiğinize, yanınızda ne kadar sermaye getirdiğinize ve kendi başınıza kurmak isteyip istemediğinize bağlıdır.
Almanya’da Mimarlık Ofisinizi Nereye Kaydedebilirsiniz?
Alman Ticaret Sicil Kaydı
Bir kamu rehberi olarak, ticaret sicili, yetkili bir sicil mahkemesi alanındaki kayıtlı tüccarlar hakkındaki bilgilerdir. Almanya’da Şirket, GmbH ve UG’yi oluşturur ve ticari sicile giriş yapılmasını gerektirir.
Alman Ticaret Ofisinde Kayıt
Seçtiğiniz yasal formdan bağımsız olarak, şirket merkezinizden sorumlu Alman ticaret ofisine kayıt olmalısınız. Almanya’da şahıs şirketi olarak bir mimarlık ofisi açarsanız, basit bir işletme kaydı yeterlidir. Bir katalog işinde serbest meslek sahibi olarak serbest meslek sahibi olmak istiyorsanız, faaliyetinizi münhasıran vergi dairesine kaydedin; bir işletme kaydına ihtiyacınız yoktur.
Ticaret dairesine kaydolduktan sonra, vergi dairesi vergi kaydı için otomatik olarak sizinle iletişime geçecektir. Belgeleriniz vergi dairesi tarafından incelenip kontrol edildikten hemen sonra vergi numaranızı alacaksınız ve fatura kesebilirsiniz.
Alman Mimarlar Odası üyeliği
Alman Mimarlar Odasına üyelik zorunludur ve yapı başvurularını imzalamak ve sorumlu makama sunmak için kullanabileceğiniz yapı ruhsatınızı ancak bu şekilde alabilirsiniz. Alman Mimarlar Odası üyeliği için ön koşul, bir mimar olarak bir derece ve iki yıllık mesleki deneyimdir. Üniversite diploması olmadan da üye olabilirsiniz, ancak daha sonra yedi yıllık mesleki deneyim kanıtı sağlamanız gerekir. Odaya üye olduktan sonra bir iş planı hazırlamanız gerekir: Bu, girişimcilik projenizin yazılı bir özetini, iş fikrinin ayrıntılarını ve hedeflerinizi içerir.
Alman Vergi Dairesine Bildirilmesi
Almanya’da bir mimar olarak, serbest meslek faaliyetine başlarken vergi numarası alabilmek için sorumlu vergi dairesine kayıt yaptırmanız gerekir. Fatura oluşturmak için buna ihtiyacınız var. Serbest çalışan olarak sigorta yaptırmak zorunda değilsiniz ama sigortasız da yapmamalısınız.
Tüm serbest çalışanlar ilgili mesleki düzenlemelere tabidir. Bu, mesleği güvence altına alır, bağımsız mimarın korunmasından sorumludur ve bu mesleğe uygulanan yasal hükümlere ve yasalara uyulmasını sağlar. Mesleki düzenlemeler her mimarın tamamlaması gereken zorunlu ileri eğitimi de içerir.
Almanya’da Mimarlık Ofisi için Maliyetler
Almanya’da bir mimarlık ofisi kurarken, bir takım maliyetlere maruz kalacaksınız. Öncelikle başlangıç maliyetleri, ardından Alman Mimarlar Odası üyelik ücretleri var: Şirket türüne bağlı olarak belirli bir sermayeye ihtiyacınız var. Ayrıca yer maliyetleri de karşılanacaktır. Maliyetlerin miktarı, yeni bir ofis alanına taşınmanıza, ofis alanı kiralamanıza veya bir ofis topluluğu anlamında diğer mimarlar veya mühendislerle alanı paylaşmanıza bağlıdır.
Herhangi bir harcama yapmadan önce somut bir finansal plan hazırlayın. Diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki maliyetleri göz önünde bulundurun:
- Başlangıç aşaması (örneğin, dönüşüm önlemleri, hedefli reklamlar için) ve geçiminizi güvence altına almak için sermaye gereksinimleri
- Başlangıç aşamasında muhtemelen danışmanlık ve bürokrasi maliyetleri
- Malların, raporların ve sertifikaların satın alınması ve satın alınması için sermaye
- Dükkân kirası, depolama maliyetleri, elektrik ve ısıtma maliyetleri, EDP gibi devam eden işletme maliyetleri
- Vergiler ve Sigorta
- Öngörülemeyen olaylar için mali rezervler
Hangi Teklifleri Sunuyorum?
Almanya’da bir mimarlık ofisi açtığınızda, önceden düşünmeniz gereken birkaç şey var. Hangi teklifleri sunduğunuzu ve rekabetten hangi nişi farklılaştırabileceğinizi düşünmelisiniz. Mimarlık alanı genellikle oldukça spesifik olmadığı için uzmanlaşmadan müşteri çekmekte zorlanacaksınız. Bu nedenle, ilgili hedef kitlenize hitap eden belirli bir alanda özel beceriler edinmelisiniz.
“Ofisin faaliyet alanlarından – mümkünse, başka kimsenin sunmadığı – temel bir yetkinlik bulunmalıdır. Bu daha sonra belirli bir faaliyet alanına odaklanma anlamında hedef gruba iletilir.” (Andreas Preißing, (FH), MBA, Dr.-Ing. Preißing AG CEO’su, Leonberg)
Ayrıca, rekabete kıyasla güçlü ve zayıf yönlerinizi de bilmelisiniz, bu nedenle mevcut pazar durumu hakkında iyi bir fikir edinmek için rakiplerinizi yakından analiz etmek önemlidir.
Almanya’da Mimari Ofisi için Doğru Yer Seçimi
Lokasyon, bir mimar için lokantacılar için olduğu kadar önemli değildir, çünkü bir mimar mutlaka gelip geçen müşterileri bekleyemez. Bununla birlikte, bir randevuya hızlı olmanız gerekebileceğinden, iyi bir bağlantı zorunlu olmalıdır.
Almanya’da Mimarlık Ofisim için Personele İhtiyacım Var Mı?
Almanya’da bir mimarın ofisinde personel zorunlu değildir. Ancak, mimarlıkla ilgili her alanda tüm niteliklere sahip değilseniz, örneğin bir ressam olarak personel almayı düşünmelisiniz: planlar ve kat planları hazırlayacaklar ve faaliyetlerinizde size destek olacaklar.
Almanya’da Mimarınızın Ofisi için Pazarlama ve Satış: Hedef Kitlem Nasıl Görünüyor?
Almanya’da mimarlık şirketinizi ve ofisinizi kurmadan önce hedef kitlenizi belirleyin ve böyle bir müşterinin sizden ve firmanızdan beklentilerini not edin. Bu yöntemle tekliflerinizi hedef grupların özel istek, fikir ve ilgi alanlarına göre şekillendirebilirsiniz. Müşteri kazanımı önemli bir adımdır. Dijital inşaat komisyoncusu architekten.de gibi mimar portalları, kendinizi piyasada yeni bir mimarlık ofisi olarak konumlandırmak için iyi bir başlangıç noktasıdır.
Mimar herhangi bir reklam aracını kullanabilir, ancak reklam teklifleri hakkında gerçek bilgiler sağlamalıdır ve övgüye değer veya müdahaleci olmayabilir. Almanya’da bir mimar olarak, federal eyaletinizdeki Mimarlar ve Şehir Plancıları Odası’nın ofis rehberine gönüllü olarak da kayıt olabilirsiniz; cüzi bir ücret karşılığında odanızın web sitesinde de mimarlık ofisinizin reklamını yapabilirsiniz. Kurumsal bir kimlik de müşteri kazanımında size yardımcı olacaktır. Net bir şirket profili ve tanımlanmış bir USP (Benzersiz Satış Noktası) ile kalabalığın arasından sıyrılabilirsiniz. Genel olarak mimarlar için pazarlamanın, müşterileri ve onların ihtiyaçlarını kendiişlerinin merkezine koymak ve onları ciddiye almak anlamına geldiğini unutmamalısınız.