Almanya’da mühendislik şirketi kurmak ve böylece serbest meslek sahibi olmanın yolunu öğrenmek ister misiniz? Burada bunun tam olarak nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz: Başlangıç süreci, serbest çalışan olarak kayıt, yasal form seçimi, nerede ve nasıl kayıt olmanız gerektiği, bir iş planının nasıl görünmesi gerektiği, hangi sigorta poliçelerini önceden almanız gerektiği ve çok daha fazlası hakkında abdanismanlik.com değerli ipuçları ve bilgiler verir.
İçindekiler
Almanya’da Bir Mühendislik Ofisi Kurmak: Gereksinimler
Almanya’da bir mühendislik ofisi kurmak için belirli gereksinimlerin karşılanması gerekir. Her şeyden önce, sizi mühendislik mesleği için nitelendiren eğitim gereklidir. “Mühendis” mesleki unvanı, federal eyaletlerin mühendislik yasaları tarafından korunmaktadır ve yalnızca belirli derecelerde kullanılabilir. Prensip olarak, bir kolej veya üniversitede, kapsamlı bir kolejde, uygulamalı bilimler üniversitesinde veya meslek akademisinde çalışmalar genellikle gereklidir. Mezun olduktan sonra, mühendisler aşağıdaki gibi bir akademik derece alırlar:
- Ing. (derece.)
- Diplomingenieur (Dipl.-Ing.)
- Lisans (B.A)
- Yüksek Lisans (M.A.)
- Doktora (M.A.)
Almanya’da Mühendisler İçin Know-How
Almanya’da mühendisler, zorunlu çalışmaların yanı sıra sektördeki yeni teknik gelişmelerden de her zaman haberdar olmalarını sağlamalıdır. Belirli alanlardaki uzmanlıklar, hizmet yelpazenizi de geliştirebilir ve muhtemelen niş bir hedef gruba hitap edebilir. Kendinizi belirli bir alanda uzman olarak konumlandırırsanız, yakında rakiplerinizin uygulayamadığı projeleri kabul edebilirsiniz.
Almanya’da Serbest Çalışan Olarak Bir Mühendislik Ofisi Kurmak
Temel olarak, sözde katalog mesleği olarak mühendis, serbest mesleklerden biridir. Serbest çalışanlar müşterilerine bir fatura düzenleyebilir ve ücretlerini tam olarak ödeyebilir, gelir ve satış vergisi kendileri tarafından ödenmelidir. Bu tür serbest meslek, işletme kaydı olmadan mümkündür ve nispeten basittir.
Almanya’da Bir Mühendislik Ofisi Açmak: Serbest Çalışan Olarak Avantajlar
Tüccarların aksine, serbest çalışanlar, diğer yasal biçimlerin aksine, onları sayısız formalitelerden kurtaran sayısız ayrıcalığa sahiptir. Bir mühendislik ofisi açmak istiyorsanız da durum böyledir.
Serbest çalışan olarak avantajları:
- İşletme vergilerinin ödenmemesi
- Sanayi ve Ticaret Odası’na üye olma zorunluluğu yoktur
- Gelir fazlası hesaplaması (EÜR) ile basitleştirilmiş kar hesaplaması
- Ticari bilanço hazırlama zorunluluğu yoktur
Almanya’da Serbest Mühendis Olarak Nereye Kayıt Yaptırmalıyım?
Serbest çalışanlar için resmi bir kayıt prosedürü yoktur, ancak vergi dairesi sizi vergi amacıyla serbest çalışan olarak sınıflandırmalıdır. Bunu yapmak için, sizden sorumlu vergi dairesine vergi kaydı için gayri resmi bir başvuru yapın. Daha sonra serbest çalışan veya tüccar statüsü ile faaliyetinizin bir sınıflandırmasını alacaksınız. Ayrıca, faturalandırma için vergi numaranızı vergi dairesinden alacaksınız. Öte yandan, bir tüccar olarak sınıflandırılırsanız, bir işletme kaydı gereklidir.
Almanya’da Bir Mühendislik Ofisine Kaydolmak: Vergi Dairesinde Serbest Çalışan Olarak Sınıflandırma
Almanya’da serbest çalışan olarak bir mühendislik ofisi kurarsanız, vergi dairesi faaliyetinizin serbest çalışma kriterlerini karşılayıp karşılamadığına çeşitli kriterlere dayanarak karar verir. Mühendis mesleği sözde katalog mesleklerinden biri olduğundan, mühendislik ofisiniz zaten serbest çalışma için merkezi bir kriteri karşılamaktadır. Vergi dairesi ayrıca, ticari faaliyet ile serbest mesleklerin şirket faaliyetlerindeki tanınabilir karakteri arasında ayrım yapma kriterlerini de dikkate almaktadır. Bir serbest çalışanın faaliyetinde, diğer şeylerin yanı sıra, sermaye kullanımıyla ilgili kişisel çalışma girdisi önemli bir rol oynamalıdır. Bu nedenle, bir katalog mesleğini icra etmek, serbest meslek sahibi statüsüne atanmak için mutlaka yeterli değildir.
Almanya’da Serbest Mühendis Olarak Serbest Meslek Sahibi Olun
Bir mühendis olarak yarı zamanlı çalışmak istiyorsanız, bu bir serbest çalışan olarak da mümkündür. Bunu yapmak için, vergi kaydı için gayri resmi bir başvuru yaparsınız. Serbest meslek sahipleri, yılda 22.000 Euro’dan daha az ciro yapmaları durumunda KDV’den muaf tutulabilirler. Bu amaçla vergi dairesinde küçük işletme yönetmeliğine başvurulması gerekmektedir.
Bu durumda, her faturada, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 19. maddesine göre küçük işletme sahibi olarak KDV’den muaf olduğunuzu not etmeniz gerekir. Burada, satış vergisini ödememeniz gerekip gerekmediğini düşünmelisiniz, çünkü böyle bir fatura mutlaka ticari müşterilerin önünde pozitif olarak sınıflandırılmaz. Patronunuza bildirmeniz şiddetle tavsiye edilir, çünkü bunu internetten veya müşteriler aracılığıyla öğrenirse heyecanlanmayabilir. İşvereniniz ayrıca, onunla rekabet ederseniz ve/veya ek iş sizi bundan dolayı işinizden zarar görecek kadar etkilerse, ek iş olarak çalışmanızı da yasaklayabilir.
Almanya’da İşveren Sorumluluk Sigortası Serbest Mühendisler İçin de Geçerli Mi?
Serbest çalışan mühendisler, mühendisler için sorumlu meslek birliği olan Verwaltungs-Berufsgenossenschaft (VBG) ile gönüllü olarak kendilerini sigortalayabilirler. Almanya’nın en büyük yasal kaza sigortası sağlayıcısıdır.
Almanya’da Bir Mühendislik Ofisini Ortaklık Olarak Kurun
Bir ortaklık veya ortaklık şirketinde, serbest mesleklerin üyeleri yasal bir ortaklık biçimi oluşturmak için bir araya gelirler. Bu yasal yapı ortaklıklara aittir. Bunun için temel ön koşul, bir mühendislik ofisi açmak isteyen tüm ortakların gerçek kişiler olmasıdır. GmbH gibi tüzel kişiler böyle bir şirkete ortak olamaz. İlke olarak, bu yasal form ticari bir işletme değildir ve bu nedenle ticaret siciline dahil değildir. Böyle bir ortaklık, ortaklıkta temsil edilen mesleklerin tüm mesleki unvanlarını isme dâhil etmelidir. Ayrıca, bir ortağın en az bir ismi ve “& Partner” veya “ortaklık” ilavesi de dâhil edilmelidir.
Ortaklığın yasal formunun kuruluş örneği: Ingenieurbüro Röber & Partner
Almanya’da Tüccar Olarak Bir Mühendislik Ofisi Açmak: Yasal Bir Form Seçin
Almanya’da Şahıs Şirketi Olarak Mühendislik Ofisi Kurmak
Mühendislik ofisi olan bir şahıs şirketi olarak, genellikle yalnızca şirketinizde sermaye kullanımı önemli bir rol oynuyorsa tüccar olarak sınıflandırılırsınız. Yukarıda açıklandığı gibi, vergi dairesi, serbest çalışanlar için kriterleri göz önünde bulundurarak, vergi kaydı için gayri resmi bir başvuru yapıldıktan sonra bir sınıflandırma yapar. Mühendislik büronuz ticari olarak sınıflandırılmışsa, diğer formalitelerin yerine getirilmesi gerekir. Serbest tüccar olarak ticaret vergisi ödemeniz ve IHK’ye kaydolmanız gerekir.
Vergi dairesi size mühendislik ofisi kurmanız halinde tacir sayılacağınızı bildirdiyse, gerekçenizi bir avukata kontrol ettirebilir ve gerekirse sınıflandırmaya itiraz edebilirsiniz. Şüpheniz varsa, erken bir aşamada bir avukattan ve/veya vergi danışmanından tavsiye almak en iyisidir.
Almanya’da Tek Mal Sahibi Olarak Yarı Zamanlı Bir İş Olarak Bir Mühendislik Ofisi Kurun
Küçük bir işletmede yarı zamanlı mühendis olarak serbest meslek sahibi olmak istiyorsanız, aynı zamanda bir şahıs tüccarı olarak da kayıt olmalısınız. Örneğin, bir mühendis olarak işiniz yarı zamanlı işinizin odak noktası değilse ve bu nedenle vergi dairesi sizi serbest çalışan olarak sınıflandırmazsa durum bu olabilir.
Almanya’da UG Olarak Bir Mühendislik Ofisi Kurmak (Sınırlı Sorumluluk)
Mühendislik ofisinizi UG (limited şirket) veya başka bir şirket olarak kurmak isterseniz, tüccar olarak sınıflandırılmanız gerekir. Ayrıca, her UG’de (sınırlı sorumluluk) olduğu gibi, ticaret siciline kayıt zorunludur.
Bir UG (sınırlı sorumlu) veya girişimci şirket (sınırlı sorumlu), sorumluluğunuzun ticari varlıklarınızla sınırlı olması gibi büyük bir avantaja sahiptir. Şahıs şirketi olarak, genel olarak tüm özel varlıklarınızdan siz sorumlusunuz. UG’nin bir başka avantajı da minimum 1 euro sermaye ile bir limited şirket kurabilmenizdir. 25.000 Euro’luk bir hisse sermayesi biriktirilene kadar, bir UG (sermayeyi muhafaza etme yükümlülüğü) ile rezerv oluşturmakla yükümlüsünüz.
UG (sınırlı sorumluluk), halk arasında “mini-GmbH” olarak bilinir ve az sermaye ile sınırlı sorumluluğa sahip bir şirket kurmak istiyorsanız, mühendislik ofisiniz için yasal biçimdir. Yeterli sermaye varsa, bir GmbH’ye geçiş her zaman mümkündür.
Almanya’da Gmbh Olarak Bir Mühendislik Ofisi Kurmak
Sermaye olarak 25.000 Euro’ya sahipseniz, hemen bir GmbH kurabilir ve böylece şirketiniz için sınırlı sorumluluk alabilirsiniz. GmbH, yurtdışında da son derece saygın bir yasal yapıdır ve güvenilirliği neredeyse hiç sorgulanmaz.
Şirket olarak mühendislik ofisiniz için yeterli sermayeniz varsa, bir GmbH kurmanızı öneririz.
Almanya’da Tüccar Olarak Bir Mühendislik Ofisi Açmak: Nereye Kaydolmam Gerekiyor?
Almanya’da Mühendislik Ofisinizi Ticaret Siciline Kaydedin
Mühendislik ofisiniz bir şirket ise, ticaret siciline kayıt zorunludur. Bu aynı zamanda kayıtlı tüccarlar (eK) için de geçerlidir. Kayıtlı tüccarlar, faaliyetleri ticari olarak donanımlı bir ticari operasyon gerektiren şahıs şirketleridir. Durum böyle değilse, ticaret siciline gönüllü olarak serbest tüccar olarak da kaydolabilirsiniz. Giriş sizin için zorunluysa, giriş saatiniz ne olursa olsun sizin için Alman Ticaret Kanunu (HGB) geçerlidir. Giriş gönüllü olarak yapılırsa, HGB yalnızca giriş anından itibaren bir şirket için geçerlidir. Ticaret siciline tescil genellikle noter tarafından yapılır.
Almanya’da Bir Mühendislik Ofisini İşletme Olarak Kaydedin
Almanya’da serbest çalışan mühendislerin aksine, şirketinizi ticaret ofisine ticaret mühendisi olarak kaydettirmeniz gerekir. Bu hem ticari bağımsız tüccarlar hem de herhangi bir şirket için geçerlidir. Başvuru, şirketinizin genel merkezinden sorumlu ofise yapılmalıdır. Verileriniz daha sonra vergi dairesine iletilecek ve sizden vergi kaydı için verileri göndermenizi isteyecektir. Verilerinizi gönderdikten ve bu kontrol edildikten sonra şirketiniz için bir vergi numarası alacaksınız ve resmi olarak fatura düzenleyebilirsiniz.
Almanya’da Sanayi Ve Ticaret Odası’na (IHK) Bir Mühendislik Ofisi Kaydedin.
Almanya’da bir ticari mühendislik ofisi olarak, sizden sorumlu IHK’ye kayıt olmalısınız. IHK, birçok soru için yetkili bir irtibat noktasıdır. Kural olarak, ticaret ofisi tarafından IHK serbest meslek sahibi olduğunuz konusunda bilgilendirilecek ve kayıt için sizinle iletişime geçecektir.
Almanya’da Mühendislerden Hangi Ticaret Odası Sorumludur?
Mühendislerden sorumlu meslek birliği Verwaltungs-Berufsgenossenschaft’tır (VBG) . Almanya’daki en büyük yasal kaza sigortası sağlayıcısıdır. Esnaf için üyelik zorunludur, serbest çalışanlar gönüllü olarak sigorta yaptırabilirler.
Almanya’da Mühendisler için hangi federal dernekler var?
Mühendislik ofisinizi açtıktan sonra ilginizi çeken mühendislik derneklerine üye olmanız şiddetle tavsiye edilir.
Mühendisler için önemli mesleki dernekler şunlardır:
- VDI – Alman Mühendisler Derneği
- ZDI – Alman Mühendisler Merkez Birliği
- VBI – Müşavir Mühendisler Derneği
- BDB – Alman İnşaat Ustaları, Mimarlar ve Mühendisler Birliği
- BWK – Çevre Mühendisleri Derneği
- GYH – Bina Enerji Müşavirleri Mühendisler Esnaflar Derneği
Mühendislik Ofisi: Faturalama Sırasında HOAI’ye Uyun
Bireysel olarak kararlaştırılan düzenlemelere ek olarak , mühendislik endüstrisi için mimarlar ve mühendisler için özel bir ücret tarifesi (HOAI) geçerlidir.mühendisler, mimarlar ve inşaatçılar için zorunlu bir yasal fiyatlandırma hakkı olarak kabul edilir. Güncel HOAI her zaman çevrimiçi olarak www.bundesingenieur-kammer.de adresinde görüntülenebilir. 2009 yılında, Avrupa Hizmetler Direktifi’nin gereklilikleri de dahil olmak üzere bazı yenilikler Federal Konsey tarafından onaylandı. GWB’ye (rekabet kısıtlamalarına karşı yasa) ek olarak, kamu müşterileri ayrıca VOL (hizmetler için prosedür düzenlemeleri), VOB satın alma ve inşaat hizmetleri için sözleşme düzenlemeleri) ve VOF (mesleki sözleşme düzenlemeleri) düzenlemelerine de uymalıdır. İhale prosedürleri ve yasal düzenlemeler hakkında daha fazla bilgi Federal İçişleri Bakanlığı Satın Alma Bürosundan alınabilir.
Almanya’da Bir Mühendislik Ofisi Açmak: İş Planınız
Her sektörde olduğu gibi, bir yandan yönlendirme ve kârlılık analizi görevi gören, diğer yandan potansiyel finansman ortaklarını iş fikrinize ikna etmeyi amaçlayan bir iş planının mümkün olduğunca erken hazırlanması tavsiye edilir. İster bankalarla ve iş balıkçılarıyla finansman görüşmeleri yapıyor olun, ister bir iş kurma sübvansiyonuna başvuruyor olun: Konuşacağınız ilk şey size iş planını sormak olacaktır. Bir iş planının profesyonellik derecesi genellikle bir taahhüt için belirleyicidir; bu nedenle, elbette en profesyonel iş planı, anahtar rakamlarınız ve hesaplamalarınız fazla bir şey vermiyorsa göz ardı edilemez.
Almanya’da Bir Mühendislik Ofisi Kurmak: İçerik Ve Yapı İçin Kısa İş Planı Kontrolü
Prensip olarak, bir iş planı her zaman aynı yapıya sahiptir. Temel ve en önemli kısım yönetici özetidir. Yönetici özetinin temel amacı, belgenin tamamının ayrıntılı bir şekilde incelenmesine ilgi uyandırmaktır. İdeal olarak, iş fikrinize odaklanmalı ve USP’leri (benzersiz satış teklifleri), pazar durumunu, yönetim becerilerini, gerekli sermayeyi ve yaklaşan getiri için tahminleri eklemelisiniz. Genel olarak, bir yatırımcının bilmesi gereken her şey burada yer almalıdır, diğer bölümler yalnızca bireysel yönleri derinleştirmeye yarar. Ayrıca iş fikri, ürün analizi, pazarlama vb. konular da olabildiğince detaylı analiz edilmeli ve anahtar rakamlar kullanılarak ölçülebilir hedefler belirlenmelidir.
Hedef Kitle, Ürün Ve Hizmet
Hizmetinizin veya ürünlerinizin neye benzediğini dikkatlice düşünün ve bunları rakiplerinizle karşılaştırın. Ürünlerinizi rakiplerinden ayıran nedir? Hedef gruplar farklı mı? Ve eğer öyleyse: Hedef gruplar nasıl farklılık gösteriyor? Müşterinizin hangi özel avantajı var? Bu soruları mümkün olduğunca kesin bir şekilde cevaplamak önemlidir. Bu veriler aynı zamanda iş planında da açıkça görülebilmelidir, örneğin karşılaştırma için ana rakiplerin cari fiyatlarının listelenmesi ve müşteriler tarafından yapılan spesifik tasarrufların belirtilmesi. Bunların mutlaka parasal değerler olması gerekmez, aynı zamanda hammaddelerinizin yüksek kalitesini kanıtlayan niteliksel göstergeler veya benzeri olabilir. Özellikle belirli hizmetlerinizin geliştirme aşamasında, unutmayın
Birçok mühendislik ofisi, daha geniş bir hizmet yelpazesi sunabilmek için mimarlık ofisleri ile güçlerini birleştirmektedir.
Almanya’da Mühendislik Ofisimin Yeri
Mühendislik ofisinizin odağına bağlı olarak saha analizi az ya da çok alakalıdır. Sık sık şantiyelerde olmanız gerekiyorsa, ofisinizin konumu mümkün olduğunca merkezi olmalı ve otoyola veya toplu taşımaya iyi bağlantılara erişim sağlamalıdır. Potansiyel müşteriler tarafından erişilebilirlik de sağlanmalıdır.
Mühendislik Ofisiniz İçin Pazarlama Ve Reklamcılık
Hizmet yelpazeniz oldukça geniş olsa da, “ideal” müşterilerinizi olabildiğince net bir şekilde tanımlamanız gerekir. Bir sonraki adım, temel hedef grubunuzun istek ve ihtiyaçlarının neler olduğunu ve bunları nasıl karşılayabileceğinizi bulmaktır. Ancak bu ihtiyaçların karşılanması yeterli değildir, bunların pazarlama faaliyetlerinizde de iletilmesi gerekir. Müşterilerin “yetkin” ya da “güvenilir” gibi istenen nitelikleri mühendislik büronuzla ilişkilendirip ilişkilendirmediğini kontrol etmek için eski müşterilerle anketler yapabilir ve şu anda hangi imajın aktarıldığını belirleyebilirsiniz. Bireysel durumlarda, konumlandırmayı sizin için kolaylaştıracak bir pazarlama ajansının dahil edilmesi kesinlikle tavsiye edilir. Pazarlamanın her sektörde kendine has özellikleri olduğu ve farklı önceliklere göre yürütüldüğü için sektör tecrübesi olan bir ajans kullanmak en doğrusudur. İyi bir pazarlama stratejisi, mimarlık portallarında da reklam vermektir.