Malta Cumhuriyeti, yerel olarak Malta’da şirket kurmaya karar verenlere çok sayıda avantaj sunuyor: vergi muafiyetlerinden şirket kurma ve sürdürme için düşük maliyetlere kadar, yabancı yatırımcıların neden Malta’da şirket kurmayı tercih ettiği anlaşılabilir. Peki neden Malta’da şirket kurmalısınız? Malta’da şirket kurmak için en önemli nedenlerden bazıları şunlardır.

Malta’da Şirket Kurmanın Avantajları

Malta’da şirket kurmak, ülkenin sunduğu çeşitli avantajlardan faydalanmanızı sağlayabilir. Bu avantajların listesi aşağıdadır:

  • Vergi Avantajları: Malta, en düşük net efektif vergi oranlarına sahip AB ülkelerinden biri olarak bilinir. Hem AB hem de AB dışı yatırımcılara çok çeşitli yatırım fırsatları sunar. “Malta Vergi İade Sistemi” tartışmasız en popüler olanıdır ve hissedarların temettü dağıtımı yapıldıktan sonra Malta’da ödenen verginin bir kısmını geri alabilmelerini sağlar. Malta’daki bir şirket ticari karlar üzerinden %35 vergi öder; ancak Malta’da kurulan şirketin sahibi Malta’da ikamet etmiyorsa ve yerleşik değilse, yukarıda belirtilen verginin genellikle 6/7’sini geri alabilir ve elde edilen karlar ticari nitelikteyse Malta’da %5’lik bir Net Efektif Vergi Oranı veya pasif nitelikteyse 5/7’lik bir iade ile sonuçlanabilir ve böylece Malta’da %10’luk bir Net Efektif Vergi Oranı elde edilir. Ekibimizin ayrıntılı olarak görüşmekten mutluluk duyacağı ek vergi indirimleri de sunulmaktadır. Bunlardan bazıları Çıkış Vergisi Yok, Servet Vergileri, Bordro Tabanlı Vergi veya Ticaret Vergisi’dir. Ayrıca Malta’da bir Mali Birim kurulması ve bu sayede Malta şirketler grubunun konsolide edilmesi imkânı da bulunmaktadır ve bu sayede yukarıda belirtilen iade sistemine karşın, belirli koşulların sağlanması kaydıyla, net efektif vergi oranı olan %5’in hemen ödenmesi mümkün olabilmektedir.
  • Düşük Kuruluş ve Bakım Maliyetleri: Malta’da şirket kurmak için gereken asgari sermaye 1.165 €’dur, bunun %20’si ödenmeli ve toplam 245 € yatırılmalıdır. Kayıt ücretleri de düşüktür, bu da Malta’yı iş yapmak için çok cazip bir yargı bölgesi haline getirir.
  • Belge Vergisi Muafiyeti: Uluslararası faaliyette bulunanlar için, hisse senedi devirleri ve sermaye artırımlarını kapsayan belge vergisi muafiyeti bulunmaktadır.
  • Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları: Malta, aynı gelir üzerinden çifte vergilendirmeye karşı koruma sağlayan 70’in üzerinde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması imzalamıştır.
  • Stratejik bir konum: Malta Cumhuriyeti, Akdeniz’in ortasında, Avrupa ve Kuzey Afrika’nın önemli başkentlerine birkaç saatlik uçuş mesafesinde yer almaktadır.
  • Çok kültürlü ve çok dilli: Ülke son derece çeşitlidir ve dünyanın her yerinden yabancıları kültürünü ve güzelliğini deneyimlemeye davet eder. Bu, hepsinin ortak paydası olan İngilizce ile bir diller ve kültürler Babil’i yaratır.
  • 360 güneşli gün: Hava Avrupa’nın en iyilerinden biridir; günlerin çoğunda güneş vardır ve sıcak havayı serinletmek için sadece birkaç yağmur yağar.
  • Vizesiz Bölge: Schengen Bölgesi’nin bir üyesi olarak Malta ile Bölge’ye dahil olan diğer ülkeler arasında seyahat kısıtlaması bulunmamaktadır.

Malta, Malta’da şirket kurmaya karar veren yatırımcılara bunları ve çok daha fazlasını sunuyor- danışmanlarımız, bütünsel hizmetlerimizden yararlanmaya karar vermeniz halinde size bu konuda kapsamlı bir özet sunabilecektir.

Malta’da Şirket Kurmak için Adım Adım Rehber

Ülkenin sunduğu avantajlar ilginizi çekiyorsa ve Malta’da şirket kurma ve Malta Ticaret Siciline ekleme süreci hakkında kısa bir genel bakış istiyorsanız, daha fazla aramayın. Malta’da şirket kurmanın inceliklerinde kolayca kaybolabilirsiniz ancak bu oldukça kolay bir işlemdir. Malta’da şirket kurmayı seçtiğinizde neler bekleyebileceğinize dair adım adım bir rehberi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Malta’da Şirket Kurmak

Adım 1: Malta’da Kuracağınız Şirketin Türünü Belirleyin

Malta’da şirket kurarken seçebileceğiniz dört farklı şirket türü bulunmaktadır:

  1. Limited Şirket, en yaygın tür olup, sırasıyla:
    1. Üye sayısını elli ile sınırlayan ve hisse senetlerine veya tahvillerine abone olmak için halka herhangi bir davette bulunulmasını yasaklayan özel şirketler. Bazı özel şirketler, kendilerini Özel Muaf Şirketler olarak listelemelerini sağlayan belirli kriterleri karşıladıkları takdirde belirli avantajlara hak kazanabilirler.
    2. Özel şirket niteliğini taşımıyorsa ve halka açık olarak hisse senedi veya tahvil ihraç ediyorsa halka açıktır.
  2. Genel Ortaklıklar orta ve küçük ölçekli işletmeler için en uygun olanıdır ve şu şekilde olabilir:
    1. En Nom Collectif, iki veya daha fazla ortak arasında kurulan ve ortaklardan birinin gerçek veya tüzel kişi olması gereken ortaklığı ifade eder.
    2. En Commandite, ortakların şirket üzerinde sınırlı sorumluluğa sahip olduğu Limited Ortaklık olarak da bilinir.
  3. Tek Sahipli Şirket veya Tek Üyeli Şirket, tek bir kişi tarafından sahip olunan bir işletmedir. Bu, kuruluş sırasında veya tüm hisselerin tek bir kişi tarafından satın alınmasıyla gerçekleşebilir.
  4. Malta’da şubesi bulunan ve Malta dışında tüzel kişiliği bulunan Denizaşırı Şirketler

İşletmenizi hangi şirket türü olarak açacağınızdan emin değilseniz, bize ulaşın; bir uzmanımız sizin için en iyi seçenek konusunda size tavsiyede bulunmaktan mutluluk duyacaktır.

Adım 2: Şirketinizin Adını Seçin

Sadece kurmak istediğiniz şirket türü değil, aynı zamanda adı da büyük önem taşır. Bir firmanın adı, önceden var olan bir işletmenin kopyası olmamalı ve saldırgan olarak değerlendirilebilecek belirli kelimeler içermemelidir. Bunun da ötesinde, bir şirket adı, işletmenin doğasını yanlış temsil etmemelidir. Bazı durumlarda, “Sigorta”, ” Blockchain “, “Banka” gibi şirket adının bir parçası olarak belirli kelimeleri kullanmanıza izin verildiğini gösteren kanıt gösterebilmelisiniz.

Kısacası, firmanın çabasını doğru şekilde temsil eden orijinal bir isim olmalı.

Adım 3: Gerekli belgeleri hazırlayın

Ne tür bir şirket açmak istediğiniz belirlendikten sonra, Malta Şirketler Birliği Sicil Müdürlüğü’ne sunulmak üzere birkaç belge hazırlanmalıdır.
İlk ve en önemlisi, Muhtıra ve Dernek Tüzüğü hazırlanmalıdır. Muhtıra, aşağıdakiler gibi önemli ve ilgili bilgileri içeren bir belgedir:

  • Şirket türü;
  • Abonelerinin gerçek veya tüzel kişi olup olmadıklarının tam olarak belirlenmesi;
  • Şirket adı;
  • Şirketin kayıtlı ofisi Malta’dadır;
  • Şirketin amaçları ve ana ticari faaliyeti (Tek Üyeli Şirket ise ana ticari faaliyet konusu);
  • Sermayenin miktarı, paylara bölünmesi, her katılımcının aldığı pay sayısı ve her pay sınıfına bağlı haklar;
  • Yöneticilerin sayıları ve kimlikleri;
  • İlk şirket sekreterinin adı ve ikametgahı;
  • Belirli ise şirketin süresi;
  • Her hissedarın, yöneticinin, yasal ve yargısal temsilcilerin ve şirket sekreterinin kimlik bilgileri.

Öte yandan, Şirket Ana Sözleşmesi şirketin iç düzenlemelerini özetleyen belgelerdir. Kayıt altına alınmamışsa, şirketin Şirketler Kanunu’nun Birinci Eki’nde bulunan model maddeleri benimsediği anlamına gelir.

Ayrıca, yeni bir şirket kaydediyorsanız ve hissedarlarından herhangi biri tüzel kişiyse, Form BO1 olarak bilinen bir ek belge eklenmelidir. Bu, şirketin nihai faydalanıcı sahiplerinin kimliğine ilişkin bilgileri içerecektir.

Ödenmiş sermayeye ilişkin kanıtların da ibraz edilmesi gerekir ve bu kanıt banka mevduat bildirimi şeklinde sunulabilir.

Sicil memurunun takdirine bağlı olarak ek destekleyici belgeler talep edilebilir.

Ayrıca, şirketin kayıtlı sermayesine bağlı olarak bir kayıt ücreti de ödenmesi gerekecektir.

AB Danışmanlık, bu belgeleri sunma sürecinde size rehberlik etmek, bunları temin etmenizde yardımcı olmak ve Kayıt Sertifikası için Sicil Memurluğuna başvurmanızda her adımda yanınızda olacaktır.

Adım 4: Kayıt Sertifikası Alın

Gerekli tüm belgeler sağlanırsa ve Sicil Memuru tarafından kabul edilirse, bir Kayıt Sertifikası düzenlenecektir. Bu sertifika, şirketin var olduğunu ve söz konusu sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren faaliyet göstermeye yetkili olduğunu kanıtlar.

Malta’da şirket kurmak için gereken süre, tescil edilen şirketin türüne, tüm belgelerin tatmin edici olup olmadığına ve Sicil Memuruna herhangi bir ek bilginin verilmesi gerekip gerekmediğine bağlıdır. Her şey yolundaysa, bu genellikle 20-30 gün sürer.

Adım 5: Malta’da KDV’ye kaydolun

Malta’da şirket kurduğunuzda ve bu şirket Sicil Memuru tarafından Kayıt Sertifikası ile resmen tanındığında, özellikle şirket bir ‘holding’ kuruluşu değil de ‘ticaret’ kuruluşu olarak kurulacaksa, Malta’da %18 olarak belirlenen KDV’yi ödemek üzere kayıt altına alınması gerekir. Başvuranın Tek Mal Sahibi, geçerli bir Malta Kimlik Kartına sahip bir Şirket Yasal Temsilcisi veya Malta Kimlik Kartı olmayan bir yabancı olmasına bağlı olarak bunu yapmak için izlenecek farklı yollar vardır.

Bu işlem bir gün kadar kısa bir sürede tamamlanabilir ve kural olarak aşağıdaki belgeleri sunarak kolayca gerçekleştirilebilir:

  • Yetkili bir uygulayıcı aracılığıyla sunulan bir Başvuru Formu ve bir Yetkilendirme Mektubu.
  • Bir uygulayıcının veya şirketin hukuk müdürünün kimlik belgesi.
  • eID aracılığıyla bir Şirketin yasal Müdürü olarak kendi kendini kaydetme.
  • Geçerli bir Kimlik/İkamet kartı (varsa) ve Belge Numaraları kullanılarak kendi kendinize kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Herhangi bir şüpheniz varsa, KDV başvuru sürecinde size rehberlik etmekten mutluluk duyacak olan AB Danışmanlık uzmanlarıyla iletişime geçin.

Adım 6: Malta’da Resmi Olarak Şirket Kurdum, Şimdi Ne Olacak?

Malta’da şirket kurmak, resmi olarak şirket kurulduğunda her yıl yıllık beyannameler ve hesaplar sunmak zorunda olmak anlamına gelir.

Yıllık Beyanlar şirket sekreteri veya müdürü tarafından imzalanmalı ve şirketin kuruluş tarihinden itibaren 42 gün içinde Sicil Memuruna sunulmalıdır- aksi takdirde geç dosyalama cezası uygulanır. Yıllık Beyanlar hem kâğıt hem de dijital formda olabilir ve aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  • Firma Adı;
  • Kayıtlı adres;
  • Şirketin sermayesi ve bunların hangi oranda ödendiği gibi bilgileri;
  • Tüm hissedarların, yöneticilerin, sekreterlerin ve tüzel kişilerin kimliklerinin belirlenmesi.

Yıllık Beyanname verilirken Malta Ticaret Siciline ayrıca şirketin sermaye miktarına bağlı olarak bir ücret ödenecektir.

Ayrıca, şirket içinde yeni bir yöneticinin göreve başlaması veya işletmenin adresini değiştirmesi gibi herhangi bir değişiklik olursa, bunlar Sicil Memuruna derhal bildirilmelidir. Bildirilen değişikliklere bağlı olarak farklı formlar mevcuttur, bunlar arasında Sermaye Artışı için Form H; şirketin yöneticileri, sekreterleri veya temsilcileri arasındaki değişiklikler için Form K; bir şirketin Kayıtlı Ofisinde değişiklik için Form Q; Hisselerin Transferi veya Aktarımı için Form T sayılabilir.

Malta’da Şirket Kurmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Malta’da şirket kurmanın ve mali konuların yanı sıra, bir şirket kurarken dikkate alınması gereken birkaç pratik konu vardır. Bunlar finansmandan doğru ekibi işe almaya ve aradaki her şeye kadar uzanır. Bu bölümde, kurulum sürecinin bir parçası olarak karar vermeniz ve uygulamanız gereken bazı pratik konulara değineceğiz.

Fon bulma

İster Malta’da ister başka bir yerde bir şirket kurun, bunu yapmak için paraya ihtiyacınız vardır. Çoğu girişimcinin bir miktar parası birikmiş olsa da genellikle ek finansmana ihtiyaç duyulur. Birkaç seçenek mevcuttur. İlk olarak, Malta’da ikamet ediyorsanız, işletmelerin başlamasına ve genişlemesine yardımcı olabilecek yerel bankalarda ticari krediler mevcuttur. Bir diğer seçenek ise kitle fonlaması veya özel yatırımcılardan para toplamaktır. İşletmeniz teknoloji sektöründeyse, özellikle oyun, blok zinciri, kripto ve fintech, yatırım seviyeleri yüksektir. Bu, başlamanıza yardımcı olmak için risk sermayedarlarından veya melek yatırımcılardan finansman için bolca fırsat sağlar.

Malta Enterprise tarafından ayrıca, büyümeye, katma değerde artışa ve istihdama yönelik bağlılık gösteren yeni kurulan şirketleri ve işletmeleri destekleyen bir dizi yardım da mevcuttur. Daha fazla bilgi için bizlere ulaşın.

Diğer seçenekler arasında, yetkililerden veya Avrupa Birliği’nden alınan sektöre ve lokasyona özgü kredi ve hibeler de yer alıyor.

Banka hesabı açma

Malta’da şirket kurarken, buna eşlik edecek bir banka hesabı açmanız gerekecektir. Neyse ki, şirket türüne ve gereksinimlerinize bağlı olarak sizin için birkaç seçenek mevcuttur. Hesap açma süreci ve hangi belgelerin gerekli olduğu, işinizin doğasına ve bir dereceye kadar nereden olduğunuza bağlı olacaktır. Hesap açma, en iyi yerel bankalarla uzun süreli profesyonel ilişkileri olan ve sizi uygun şekilde yönlendirebilen bir AB Danışmanlığın desteğiyle en iyi şekilde yapılır.

Sigorta yaptırmak

Malta’da şirket kurarken göz önünde bulundurmanız gereken belirli sigorta türleri vardır. Tekrar ediyorum, sigortanın tam türü, ne tür bir iş yürüttüğünüze bağlı olacaktır. Malta, her türden işletmeyle çalışma konusunda deneyimli birkaç büyük sigorta ve reasürans şirketine ev sahipliği yapmaktadır. Mesleki tazminat sigortasından çalışanlarınıza sağlık sigortası paketlerine kadar her şeyi sağlayabilirler. İşletmeniz büyüdükçe ve çeşitlendikçe, AB standartlarına ve gerekliliklerine uygun ve tam ihtiyaçlarınıza uygun sigorta bulabilirsiniz.

PE numarası edinme

Malta istihdam yasası uyarınca, yerel olarak personel istihdam etmeyi amaçlayan her yerel işletmenin önce bir PE numarası edinmesi gerekir. Bu, personel istihdam etmelerine ve personel adına gelir vergisi ve ulusal sigorta gibi vergileri ödemelerine olanak tanır. Bu ödemeler, nihai yerleşim vergisi raporlama prosedürleri tarafından yönetilir. Numarayı edinmek nispeten basittir, ancak faaliyet alanınıza bağlı olarak doldurulması gereken bazı formlar vardır. Sorunsuz ve hızlı bir süreç sağlamak için, sürecin bu aşamasında AB Danışmanlık ile ortaklık kurmanız önerilir.

Çalışanları işe almak

Malta’da bir iş kurmanın en önemli faydalarından biri, geniş, çok becerili, çok dilli bir İK yetenek havuzuna erişimdir. Malta, büyük uluslararası şirketler, önde gelen firmaların şubeleri ve daha küçük girişimler de dahil olmak üzere birçok şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Esas olarak çevrimiçi kumar ve fintech ile bilinir ve her türlü rolü doldurabilecek yerel olarak birçok yüksek nitelikli birey vardır. Yerel eğitimin yüksek standartlarından yararlanmanın yanı sıra, dünyanın dört bir yanından birçok yabancı çalışan vardır.

Şirket binası

Malta’da bir işe başlarken dikkate alınması gereken bir diğer adım da uygun ticari bir tesis edinmektir. Ticari kiralama, hizmetli ofisler veya tamamen satın alma gibi çeşitli seçenekler mevcuttur. Sizin için hangisinin en iyi olduğu bütçenize, şirketinizin büyüklüğüne ve orta ila uzun vadeli planlarınıza bağlı olacaktır. Ancak emin olun, çok çeşitli seçenekler mevcuttur. Birçok teknoloji ve oyun işletmesi Sliema, Gzira, St Julians ve Birkirkara’da bulunmaktadır ancak ülke genelinde modern, şık ve erişilebilir seçenekler de mevcuttur.

Adanın tamamına yüksek hızlı internet ve güvenilir elektrik hizmeti sunuluyor ve çoğu lokasyon havaalanına 40 dakikalık sürüş mesafesinde. AB Danışmanlık mülk bulma, müzakereler, sözleşmeler ve satış veya kiralamaların sonuçlandırılması konusunda yardımcı olabilir.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Uzman ekibimiz, Malta’da şirket açma sürecinde müşterilere uzmanca rehberlik ederek, süreç boyunca yardım ve tavsiyelerde bulunur. Şirketinizi şimdi info@abdanismanlik.com adresine başvurarak Malta’da başlatın .