Girişimciliğe başlangıç: Almanya’da Şirket Kurduktan sonra sizi neler bekliyor?

Almanya şirketinizi başarıyla kurduktan sonra, yönetim veya geliştirme aşaması gelir. Bunda öncelikle ofislere ve yetkililere kayıt yaptırmak veya sigorta yaptırmak gibi bazı organizasyonel konulara dikkat etmelisiniz. Ayrıca kuruluştan sonra muhasebe ve şirket yönetimi ile ilgili konuları da ele almalısınız. Bu yazıda, işletmenizi açtıktan sonra atmanız gereken en önemli adımların bir özetini bulacaksınız.

Bürokratik konuların düzenlenmesi: kayıtlar, başvurular, sigorta

Vergi numarası veya satış vergisi kimlik numarası (KDV kimliği) için başvurun.

Doğru fatura kesebilmek ve satış vergisini doğru ödeyebilmek için bir vergi numarasına veya satış vergisi kimlik numarasına (KDV kimlik numarası) ihtiyacınız vardır. Her iki numara da vergilendirilebilir bir tüzel kişiliği benzersiz şekilde tanımlamak için kullanılır. Vergi numarasını doğrudan vergi dairesinden alacaksınız. İşletmenizi kaydettirdikten sonra şahsen başvurabilirsiniz ya da vergi dairesi anketini doldurduktan sonra otomatik olarak alacaksınız.

Şirket numarası için başvurun

Çalışanları işe almak istiyor musunuz? O zaman bir şirket numarasına ihtiyacınız var! Sosyal güvenlik primlerine tabi en az bir kişiyi istihdam eden veya yarı zamanlı çalışan her şirketin bir şirket numarasına ihtiyacı vardır. Bu sekiz haneli numarayı kullanarak, sosyal sigorta kurumları, SI katkı paylarının doğru bir şekilde faturalandırılması için açıkça bir şirket atayabilir. Şirket numarası telefonla, yazılı olarak veya çevrimiçi olarak talep edilebilir.

IHK veya HWK üyeliği

Çoğu durumda, yetkili oda sizinle bağımsız olarak iletişime geçecektir, ancak yine de üyelikle ilgili formaliteleri kontrol etmelisiniz. Lisans gerektiren bir zanaat işletmesinde serbest meslek sahibi olmak istiyorsanız, şirketinizi zanaat siciline kaydettirmekle yükümlüsünüz. Bunu yapmak için, sorumlu zanaat odanız (HWK) ile iletişime geçmeli ve kayıt için başvuruda bulunmalısınız. Ücretler bölgesel olarak farklılık gösterir ve 50 ile 200 Euro arasındadır. Buna HWK üyelik ücreti de eklenir.

HWK’nın sorumluluk alanına girmeyen firmalar IHK’ye kayıt yaptırmak zorundadır. Sanayi ve Ticaret Odası üyeliği tüm esnaflar için zorunludur. Katkı miktarı, sizden sorumlu IHK’ye ve şirketinizin yıllık olarak kaydettiği kâra bağlıdır.

Sigorta yaptırmak

Bir girişimci olarak sadece kendinizi sigortalamakla kalmaz, aynı zamanda operasyonel riskleri önlemek için uygun sigortaları da yaptırmalısınız. Girişimciler için zorunlu olan sigorta türleri, örneğin emeklilik ve sağlık sigortası ile yasal kaza sigortasını içerir. Kanuni kaza sigortası ile ilgili olarak, sizden sorumlu olan ticaret derneğine de kayıt olmalısınız.

Operasyonel güvenlik için sigorta yaptırmanıza gerek yok, ancak operasyonel risklere karşı kendinizi korumak için her şeyden önce sorumluluk sigortası ve yasal gider sigortası yaptırmalısınız.

Künye yaz

Şirket web sitenizin tıpkı faturanız, iş mektuplarınızın, e-postalarınızın ve sosyal medya profillerinizin antetli kağıdı gibi bir baskıya ihtiyacı vardır. Sadece GDPR’den bu yana birçok şirket, “operatör kimliği” olarak adlandırılan ihlaller konusunda özel olarak uyarılmadı.

İşletmeyi Google Haritalara yerleştirin

İşletmenizi Google’da daha görünür kılmanın birçok yolundan biri, işletmenizi Google Haritalar’a yerleştirmektir. Bu şekilde, bölgesel arama sorgularında diğer bayi ve servis sağlayıcıların yanında görünür ve potansiyel müşterilere “görünür” bir varlık gösterirsiniz. Kural olarak, arama sorgusunu yapan kişi, iletişim bilgilerinizi, açılış saatlerinizi ve web sitenizin bağlantısını ilk bakışta görebilir.

EORI numarası için başvurun

Almanya şirketiniz için EORI numarası, daha önce kullanılan gümrük numarasının yerini alır. EORI’ye yalnızca şirketinizle gümrük iş faaliyetleri yürütüyorsanız ve ilgili AB düzenlemeleriyle temasa geçiyorsanız başvurmanız gerekir.

Muhasebe düzenlemek

Defter tutma, bordro muhasebesi, yıllık mali tablolar – muhasebe, girişimciliğin kaçınılmaz bir parçasıdır. İyi bir hazırlık ve maliyenin düzenli ve dikkatli bakımı, muhasebe tutmayı sizin için çok daha kolay hale getirecektir. Ancak, asıl işinize tam olarak konsantre olabilmek için muhasebe konusundan uzaklaşmak istiyorsanız, muhasebeyi harici bir hizmet sağlayıcıya da yaptırabilirsiniz.

Kendi muhasebenizi mi yapıyorsunuz yoksa dış kaynak mı kullanıyorsunuz?

Bu kararı en baştan vermek zorunda değilsiniz. Şirketinizin muhasebesini başlangıçta kendiniz yapabilir ve daha sonra artık şirket içinde yapmak istemiyorsanız, daha sonraki bir tarihte harici bir tarafa dış kaynak sağlayabilirsiniz. Defter tutma söz konusu olduğunda, birçok şirket genellikle yaparak öğrenme ilkesini takip eder. Ancak, doğru muhasebe ilkelerinin ihlal edilmesinin cezalandırılacağını unutmayın. Şirketteki uzmanlar olmadan, uygun muhasebe için gerekli bilgi birikimi elde edilene kadar kendi kendine çalışma, gerçek bir zaman kaybı olabilir. Muhasebenin harici bir hizmet sağlayıcıya devredilmesinin mantıklı olup olmadığına bireysel olarak karar

Açılış bilançosu

Açılış bilançosu her mali yılın başında hazırlanmalıdır. Şirket içindeki mevcut varlıklara genel bir bakış olarak hizmet eder. Oluşturulduktan sonra ticaret siciline sunulmalıdır.

Satış vergisi ön kaydı

Kurucular, satış vergisi ön kaydını ilk mali yılda aylık olarak sunmalıdır. Ancak, özel durumlarda veya bir süre sonra yalnızca üç ayda bir, altı ayda bir veya hatta yılda bir kez geçici vergi beyannamesi vermeniz gerekebilir. Ancak buna vergi dairesi karar verir.

Fatura şablonu oluştur

Fatura göndermezseniz, hizmetleriniz için para alamazsınız, orası kesin. Yeni vergi numarasıyla, geçerli bir fatura için ilk engeli zaten ortadan kaldırdınız. Şimdi ilk faturanın hazırlanması ve gönderilmesi gerekiyor.

Bordro muhasebesini ayarla

Çalışanları işe alır almaz aylık maaş bordroları hazırlamanız gerekir. Maaş bordrosu, maaşın bileşimi, vergi kesintileri ve bireysel sosyal güvenlik katkı payları hakkında anlaşılır bilgiler içermelidir. Burada da ön kayıtlar için son tarihlere uymalısınız.

Kendine maaş ver

Kural olarak, bir şirketteki hissedarlar kendilerine maaş ödeyemezler. Sadece yönetici ortak belirli koşullar altında maaş ödeyebilir. Ancak işin ilk yılında bu bile kural değildir. Temel olarak, bir kurucu olarak şirketinizin ürettiği kar dağıtımlarından yararlanırsınız. Tersine, bu aynı zamanda şirketinizin herhangi bir kar elde etmediği mali açıdan belirsiz zamanları hesaba katmanız gerekebileceği anlamına da gelir.

Şirkete özel kredi ödeyin

Özel krediler banka kredilerine popüler bir alternatiftir, çünkü banka kredilerinin alınması genellikle daha zordur ve yüksek faiz oranlarına sahiptir. Şirketinize bireysel krediyi kendiniz ödeyebilirsiniz. Akrabalardan veya tanıdıklardan alınan krediler de başlangıç sermayesini artırmanın yollarından biridir. Borç veren siz değilseniz, her zaman özel krediler için bir sözleşme yapmalısınız.

Şirket yönetimine giriş

Organizasyonel yönler işaretlendiğinde ve defter tutmanın ele alınması netleştiğinde, şirket yönetimi ile ilgilenmelisiniz. İşletmenin çalışması için müşterilere ve hatta bazı çalışanlara ihtiyacınız var. Ayrıca, iş planınıza ve finansal planlamanıza her zaman dikkat etmelisiniz.

İş planını gözden geçir

Bir girişimci olarak, bir iş planı yazmak zorunda değilsiniz, ancak yatırımcıları veya kredi kurumlarını iş modelinize ikna etmek neredeyse esastır. İş planı aynı zamanda kendinize koyduğunuz hedefleri, gerekli kaynakları ve kendi planlamanız için seçilen finansman modelini takip etmenin iyi bir yoludur. Bu nedenle, işinizi kurduktan sonra bile iş planınızı düzenli aralıklarla gözden geçirmelisiniz. Bu sayede kısa, orta ve uzun vadeli kurumsal stratejinizi planlayabilir ve gerekli kaynakları doğru bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

Finansa göz kulak ol

Bir krediye ihtiyaç duymadan önce mevcut sermaye ne kadar sürecek? Potansiyel bir kredi talebi nerede mümkün olabilir? Bu soruları çok uzun düşünmeden cevaplayabilmelisiniz. Stratejik likidite planlaması, şirketinizin ödeme gücünü sürdürmesini sağlamak için önemlidir. Bir finansal planla, yalnızca şeffaflık yaratmakla kalmaz, ideal olarak bir likidite darboğazının ne zaman yaklaştığını da erkenden fark edebilirsiniz. Bu durumda, hızlı bir şekilde karşı önlemleri başlatabilirsiniz.

Müşteriler ve Network

Elbette şirketinizle başarılı bir başlangıç yapabilmeniz için ürün veya hizmetinizi kullanmak isteyen müşterilere ihtiyacınız var. Bunun için ürün veya hizmetin reklamını buna göre yapabilmek için hedef kitlenizi tam olarak bilmelisiniz. İlk temasları kurmak için soğuk arama konusuyla da ilgilenmeniz gerekebilir .

Müşteri edinmenin başka bir yolu da ağ kurmaktır. Örneğin sektörünüz için özel ticaret fuarlarına katılarak diğer girişimcilerle bağlantı kurun. En iyi durumda, ürünlerinizle birbirinizi tamamlayabilmeniz ve müşterilerinize tavsiye edebilmeniz için diğer şirketlere arayüzler bile bulabilirsiniz.

İnsan kaynakları yönetimine giriş

Mali açıdan bakıldığında, birçok girişimci genellikle kurulduktan hemen sonra çalışanları istihdam etmeyi göze alamaz. Bununla birlikte, işler iyi gittiğinde, bazen hızlı bir şekilde desteğe ihtiyacınız olabilir ve birkaç çalışanı işe alabilirsiniz. Bu durumda, bir iş sözleşmesinin hukuken geçerli olması için neleri içermesi gerektiğini bilmelisiniz.

Güvenli ticari marka hakları

Şirket web sitesi için bir alan satın aldıktan sonra, birçok kurucu, ticari marka haklarını erken bir aşamada güvence altına alma adımını atlıyor. Birkaç yüz Euro yatırım yaparak hizmetlerinizi veya ürünlerinizi taklitten koruyabilirsiniz. Ayrıca şirket adını da koruyabilirsiniz! Alman Patent ve Ticari Marka Ofisine (DPMA) bir ticari marka başvurusu yapmayı planlıyorsanız, istediğiniz ticari markanın hala mevcut olup olmadığını veya başkaları tarafından aynı veya benzer bir biçimde korunup korunmadığını her zaman dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz.

Kayıt Ol

Güncel gelişmelerden haberdar olmak için abone olun

Kişisel Destek Alın

Şimdi Ara 0212 909 88 29