Vergi Kaydı İçin Anket: Sermaye Şirketleri (UG, GmbH, AG)
Almanya’da şirket kurmak isteyen herkes, vergi numarası almak için vergi kaydı anketini doldurmaktan kaçınamaz. Anket sorumlu vergi dairesine gönderildiğinde, şirket tescil edilir ve vergi numarasını alır. Bu makale, anketin nasıl doldurulması konusunda size rehberlik edecektir.
Her Şirketin Vergi Numarası İçin Vergi Dairesine Kayıtlı Olması Gerekir
Almanya’da kuracağınızın şirketin sektörü veya faaliyeti ne olursa olsun, yeni kurulan her şirketin vergi dairesine kayıtlı olması gerekir. Bunu yapmak için, vergi numarası için bir anket doldurmalı ve sorumlu vergi dairesine teslim etmelisiniz. Tüm bilgiler doğruysa, vergi dairesi size bir vergi numarası verecek ve bu numara sizi aynı zamanda vergi dairesine de kaydedecektir.
Anketi doldurmak kolay değildir. Şirketiniz için vergi numarası tahsisinin hızlı ve sorunsuz olması için tüm bilgiler konusunda dikkatli ve doğru olmalısınız. Örneğin, ilk yıl için beklenen kar ve ciroyu mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde tahmin ettiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde, vergi numarasının tesliminde uzun gecikmeler olabilir. Anketi doldururken herhangi bir hatanın olmamasından ve her şeyin profesyonelce ele alındığından emin olmak için, vergi danışmanından dışarıdan yardım almanız önerilir.
Anket, Şirketi Kurmadan Önce Mümkün Olan En Kısa Sürede Doldurulmalıdır
Almanya’da şirket kuruyorsanız, şirketiniz için vergi numarasına mümkün olan en kısa sürede müracaat etmelisiniz. Fatura düzenleyebilmek için bu numaraya ihtiyacınız vardır. Bu nedenle, Vergi Kanunu’nun 138. maddesine göre şirketin kuruluşundan sonra dört haftaya kadar vergi dairesinde vergi amaçlı tescil edilme hakkınız olsa bile, anketi hızlı bir şekilde doldurmanız kendi yararınıza olacaktır.
Şirketin yasal yapısı da anketin doldurulmasında rol oynar. Örneğin, bir GmbH, UG (haftungsbeschränkt) veya bir AG kurmak istiyorsanız, şirketlerin vergi kaydı için anketi doldurmanız gerekir. GmbH gibi belirli bir yasal yapının vergi değerlendirmesi için veya diğer bireysel yasal formlar için ayrı bir anket yoktur, çünkü bunlar şirketler veya ortaklıklar gibi genel bir terim altında özetlenmiştir.
Ortaklıklar arasında örneğin GbR, KG, GmbH & Co. KG ve OHG bulunmaktadır. Ortaklıklar için vergi kaydı anketini doldurma kılavuzunu burada bulabilirsiniz.
Şirketlerin ve Şahıs Şirketlerinin Her Birinin Ayrı Bir Formu Vardır:
İlgili formu Federal Maliye Bakanlığı’nın ana sayfasından indirebilir ve doğrudan bilgisayarınızda doldurabilirsiniz.
Anketin Doldurulması- Adım Adım Açıklanmıştır
Şirketler için vergi kaydı anketi dokuz sayfadan oluşmaktadır (Şubat 2018 itibariyle) ve dokuz bölüme ayrılmıştır. Ancak, bölümler sayfa numaralarına karşılık gelmez.
Her sayfanın üst kısmında “Vergi Numarası” etiketli bir kutu bulacaksınız. Bunu boş bırakıyorsunuz, çünkü vergi numarasının öncelikle vergi dairesi tarafından size atanması gerekiyor.
Bölüm 1: Genel Bilgiler
İlk bölüm, gerçekleştirilecek faaliyetin türü, şirketin yasal temsilcisi ve vergi danışmanlığı gibi şirketiniz hakkında genel bilgilerle ilgilidir. Ayrıca burada işletme hesabının hesap ayrıntılarını da sağlamanız gerekecektir. Otomatik ödeme prosedürüne katılmak, vergi dairesi otomatik ödeme yoluyla ödenmesi gereken tüm tutarları zamanında otomatik olarak tahsil ettiğinden, daha sonra çok zaman ve para tasarrufu sağlayabilir. Bu şekilde, önemli ödeme tarihlerini kaçırma riskinden kaçınırsınız.
Şirketiniz için yıllık mali tabloları hazırlaması için bir vergi danışmanı görevlendirdiyseniz, birinci bölümde danışmanın iletişim bilgilerini de verebilir ve ona vekaletname verebilirsiniz.
Bölüm 2: Hissedarların Açıklamaları
Bu bölümde pay sahiplerine ilişkin bilgi verilmelidir. Anket, üç ortak için alanlar sağlar. Üçten fazla hissedar varsa, dördüncü sayfayı tekrar yazdırın ve tüm hissedarları girin. Ekstra sayfayı uygulamaya ekleyin.
Bir şirketin tüzel hissedarı olması durumunda, bunu “Şirket” etiketli kutuya girin. Şirketin tek hissedarıysanız, yalnızca ilk bloğu doldurun ve üçüncü bölüme geçin.
Bölüm 3, 4, 5
Bu üç bölüm, nakit veya gayri nakdi bir şirketin kurulması, işin bölünmesi ve şirket hakkında ek bilgiler ile ilgilidir.
Burada nakit mi yoksa nakit olmayan bir oluşum mu kurmak istediğinizi belirtirsiniz. Çoğu durumda, bir nakit bir şekilde kurulur. Bu durumda, yalnızca sağlanan kutuyu işaretlemeniz gerekir, ancak başka herhangi bir bilgi vermeyin. Nakit olmayan bir oluşum söz konusu olduğunda, şirkete katkıda bulunmak istediğiniz tüm varlıklar hakkında daha ayrıntılı bilgi gereklidir.
Kural olarak, şirketiniz bir iş bölünmesinin sonucu olmadıkça, dördüncü bölüm kapsamındaki iş bölünmesi hakkında herhangi bir bilgi vermek zorunda değilsiniz.
Beşinci nokta, Şirketle ilgili ek bilgiler, aşağıdaki durumlarda doldurmanız gerekir:
- Şirketiniz a GmbH & Co KG’nin genel ortağıdır (sınırlı bir ortaklığın kişisel olarak sorumlu ortağı).
- Şirkette alışılmadık bir sessiz katılım var.
- Şirket, kontrol eden bir kuruluş veya kontrol edilen bir şirkettir (kurumlar ve ticaret vergisi amaçları veya katma değer vergisi amaçları için).
- Şirket bir şirketler grubuna aittir.
Bölüm 6: Avans Ödemelerinin Belirlenmesine İlişkin Bilgiler
Burada beklenen kar hakkında bilgi vermelisiniz. Mümkün olduğunca gerçekçi bir tahminde bulunun, çünkü vergi dairesi bu bilgilere dayanarak şirketin kurumlar vergisi ve ticaret vergisi için yapacağı avans ödemelerini hesaplar. Bu nedenle, kâr tahminini çok yüksek tutmamaya özellikle dikkat etmelidirler, çünkü o zaman yüksek vergi avans ödemeleri yapmak zorunda kalabilirler.
Örneğin, yıllık 50.000 Euro’luk bir ciro bekleniyorsa, yalnızca 15.000 Euro’luk bir bütçe girilmesi tavsiye edilir. Bir sonraki yıl için biraz daha yüksek bir miktar belirleyebilirsiniz.
Ayrıca, kuruluş yılı ve bir sonraki yıl için vergilendirilebilir geliri (satır 186), vergi kredilerini (satır 187) ve işletme gelirini (satır 188) mümkün olduğunca doğru bir şekilde tahmin edin. Yine, yüksek avans ödemelerinden kaçınmak için biraz daha düşük bir tutar belirtmeniz tavsiye edilir.
İlk mali yıl içinde tahmini kar tutarının aşıldığını fark ederseniz, mali yıl sonunda geri ödenecek vergi yükünü ödeyebilmek için rezerv oluşturmak en iyisidir. Alternatif olarak, avans ödemesinde bir düzeltme yapmak istediğinizi vergi dairesine de bildirebilirsiniz. Bunu vergi danışmanınız aracılığıyla kolayca ve istediğiniz zaman yapabilirsiniz.
Bölüm 7: Gelir Vergisinin Tescili Ve Ödenmesine İlişkin Bilgiler
Yedinci bölüm bordro vergisi ile ilgilidir. a) altında tüm çalışanlarınızın numarasını girmeniz gerekir. Çalışanlar arasında hissedar-genel müdürler, yönetim kurulu üyeleri ve gönüllüler de bulunmaktadır. Hariç tutulanlar, aynı zamanda şirketin ve Co. KG’nin sınırlı ortakları olan bir genel ortak şirketin genel müdürleridir. Yönetici ortak maaş alamıyorsa, iş ilişkisi ücret vergisi amaçlarıyla ilgili olmadığı için çalışan sayısında dikkate alınması gerekmez.
- b) Şirketinizdeki tüm marjinal çalışanların sayısını ayrı ayrı girin (bunlar a) ayrıca dahil edilmelidir).
Ayrıca, ücret ödemelerinin başlangıcı ve beklenen ücret vergisi ödemelerinin miktarı hakkında bilgi verilmelidir.
Şirketinizin birden fazla konumu yoksa, 192-195 arasındaki satırları yok sayabilirsiniz.
Bölüm 8: KDV’nin Kaydı ve Ödenmesi
Vergi kaydı ile ilgili anketin son bölümü ciro ile ilgilidir. 8.1 altında, şirketinizin kurulduğu yıl ve takip eden yıl içinde beklediğiniz ciroyu girersiniz. Hiçbir şirket veya bir bütün olarak bir şirketin işi devredilmemişse, madde 8.2, Ticari satışları bütünüyle atlayabilirsiniz.
Bölüm 8.3’te küçük işletme yönetmeliğinden yararlanmak isteyip istemediğinizi belirtebilirsiniz. Bunu yapmak için, cironuzun ilk mali yılda 22.000 Euro sınırını aşmasının beklenmediğinden emin olun (ikinci yılda ciro 50.000 Euro’dan fazla olmamalıdır). Küçük işletme yönetmeliğini uygularsanız, KDV ödemek zorunda değilsiniz. Ancak tersine, bu aynı zamanda vergi dairesinde zaten ödenmiş olan KDV’yi talep edemeyeceğiniz anlamına da gelir.
Madde 8.4 uyarınca, vergiden muaf işlemlerin tamamen veya kısmen Alman KDV Yasası’nın 4. Bölümü uyarınca gerçekleştirilmesi durumunda KDV muafiyeti için başvurabilirsiniz. Örneğin, şirketinizle birlikte diğer Avrupa veya Avrupa dışı ülkelere mal teslim etmeyi planlıyorsanız, bu sizin için gereklidir.
Bölüm 8.5’te, %7’lik indirimli KDV oranına tabi olan hizmetleri veya ürünleri sunmayı veya satmayı planlayıp planlamadığınız hakkında bilgi vermeniz gerekir. Bu durumun sizin için geçerli olup olmadığından emin değilseniz, soruyu vergi danışmanınızla netleştirin. Şirketiniz yalnızca %19’luk standart KDV oranı üzerinden satış yapacaksa, burada “hayır” seçeneğini işaretleyin.
Madde 8.6’ya göre ortalama oran vergilendirmesini seçebilirsiniz, ancak bu genellikle yalnızca tarım ve ormancılık için geçerlidir. § 24 UStG’ye göre vergi indiriminin nasıl çalıştığını ve kimler için değerli olduğunu buradan okuyabilirsiniz.
Bölüm 8.7, fiili ve borç vergilendirmesi ile ilgilidir. İlk mali yılda 600.000 Euro’dan daha az bir ciro bekliyorsanız, bir vergilendirme türü veya diğeri arasında seçim yapabilirsiniz. Fiili vergilendirme durumunda, girişimci, faturanın düzenlendiği tarihte değil, yalnızca müşteri tarafından ödemenin fiilen alınmasından sonra KDV ödeme seçeneğine sahiptir. Bu, şirket için likidite darboğazlarını önleyebilir. Ancak, bu tür bir vergilendirme ancak yıllık cironun 600.000 Euro’dan az olması durumunda mümkündür. Daha yüksek bir yıllık ciro bekliyorsanız, borç vergisi ödemek zorundasınız.
Anketin 8. maddesi olan bölüm 8.8 ile KDV kimlik numarası için başvuruda bulunursunuz. Şirketiniz için Avrupa içi malzeme ve hizmetleri KDV’den muaf olarak satın almak istiyorsanız bu numaraya ihtiyacınız olacaktır. Vergi kimlik numarasını, normal vergi numarasından biraz daha sonra alacaksınız.
Bölüm 9: Muafiyet Belgesi
Şirketiniz inşaat sektöründe faaliyet gösteriyorsa, dokuzuncu madde kapsamındaki Gelir Vergisi Kanunu’nun (EStG) 48 b Bölümü uyarınca muafiyet belgesi başvurusunda bulunabilirsiniz.
220 – 226 satırlarında, vergi kayıt formu ile birlikte vergi dairesine hangi ekleri gönderdiğinizi işaretleyin.
Vergi numarasına giden son adım
Vergi kaydı için ankete ek olarak başka ekler gerekiyorsa, bunları belgelere ekleyin ve her şeyi vergi dairesine teslim edin. Başvurunuzun işleme koyulması birkaç hafta sürecektir. Vergi dairesi başvurunuzu detaylı bir şekilde inceledikten sonra, vergi numaranızı içeren bir mektup alacaksınız. Vergi numarasını aldıktan sonra, resmi olarak vergi dairesine kaydolursunuz. Vergi kaydınızı yapmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.