Almanya’da kendi yayıncılık şirketinizi mi kurmak istiyorsunuz? abdanismanlik.com sizi yasal form seçimi, yasal temeller, unvan koruması ve şirket kurma hakkında bilmeniz gereken diğer konular hakkında bilgilendirir.

İçindekiler

  • Fikir ve hazırlık
  • Know-how
  • Yasal
  • Yasal biçim
  • Uygulamalar
  • Maliyetler
  • Teklif
  • Personel
  • Pazarlama

Almanya’da Kendi Yayınevinizi mi Kuruyorsunuz Yoksa İnternet Üzerinden Kendi Yayıncılığınızı Mı?

Almanya’da yayıncılık şirketi kurmadan ve yasal bir forma karar vermeden önce, yayıncılık şirketinizin doğası için temel olan bazı soruları kendinize sormalısınız:

Sadece Kendi Kitaplarınızı mı Yayınlamak İstiyorsunuz?

Hangi kitapları sunmak istediğiniz konusunda net olun. Eğer sadece kendi kitaplarınızı yayınlamak istiyorsanız, bir self-publishing şirketi yeterli olacaktır. Başka yazarların kitaplarını da yayınlamak istiyorsanız, düzenli bir yayınevi kurulmalıdır.

Çevrimiçi Sipariş Üzerine Yayıncılık veya Bod Sizin İçin Bir Alternatif Mi?

Bir yayınevi kurmanın yanı sıra, size açık olan iki seçenek daha var:

Çevrimiçi Sipariş Üzerine Yayıncılık

Epubli veya Books on Demand gibi sağlayıcılarla çevrimiçi kendi kendine yayıncılık yoluyla yayıncılık sizin için cazip olabilir. Bu seçenekte kitabınız yalnızca birisi satın aldığında basılır. Bu şekilde, emek ve paradan tasarruf edersiniz ve yine de çalışmanız üzerinde tam kontrole sahip olursunuz ve herhangi bir zaman alıcı ve yoğun maliyetli kuruluş sürecini üstlenmek zorunda kalmazsınız. Kitap başına fiyatı kendiniz belirleyebilirsiniz, ancak sizden bir komisyon da alınacaktır.

Bir Hizmet Sağlayıcı Aracılığıyla Almanya’da Yayıncılık Şirketi Kurmak

Bir hizmet sağlayıcı aracılığıyla kendi yayınevinizi kurma ve onların altyapısından yararlanma seçeneğiniz de vardır. Tredition gibi sağlayıcılar aracılığıyla kendi yayınevinizi kurabilir ve yazarlara sağlayıcının çevrimiçi aracılığıyla yayınevinizde kitap yayınlama fırsatı sunabilirsiniz. Kitaplar daha sonra sizin müdahaleniz olmadan basılır ve piyasaya sürülür.

Bir yayıncı olarak kendi işinizi kurmanın sizin için doğru yol olduğundan zaten eminseniz, bu makalede sizi olası yasal formlar, gereksinimler ve kurarken göz önünde bulundurmanız gereken diğer hususlar hakkında bilgilendireceğiz.

Almanya’da Yayınevi Şirketi Kurmak için Gerekenler

Almanya’da yayınevi şirketi kurmak istiyorsanız, girişimcilik becerilerine, kitaplar hakkında temel bilgilere, heves ve motivasyona ihtiyacınız var. Kitap satıcısı olarak tamamlanmış bir çıraklık eğitimi de size kitap ticaretinin temellerini öğreteceği için bir avantajdır. Yanınızda biraz sermaye de getirmelisiniz, çünkü sermaye olmadan iş kurmak ve yönetmek mümkün değildir. Ayrıca, aşağıdaki yasalar hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmalısınız:

  • Yayıncılık Kanunu (VerlG)
  • Telif hakkı yasası (UrhG)
  • Kitap Fiyatlarını Sabitleme Yasası (BuchPrG)

Almanya’da Yayınevi Şirketi Kurarken Uyulması Gereken Önemli Kurallar

  • Başlık koruması: Genel olarak, bir kitabın başlığının benzersiz olması gerektiğine dikkat edilmelidir. Bu, başka bir yerde zaten kullanılmadığı anlamına gelir. İstediğiniz başlığın hala mevcut olup olmadığını kontrol etmek için Alman Milli Kütüphanesi’ne başvurabilirsiniz. Titelschutzanzeiger’e bir başlık koruma ilanı verebilirsiniz.
  • ISBN: Kitaplarınızı kitapçılarda da satmak istiyorsanız, her kitabınız için kitabın aidiyetini açıkça tanımlayan bir ISBN’ye (Uluslararası Standart Kitap Numarası) ihtiyacınız vardır. ISBN’ler için ISBN Ajansı’na başvurabilirsiniz.
  • VLB: Kitaplarınızı mevcut kitaplar dizinine girin. Birçok kitap satıcısı hangi kitapları satın aldığınızı öğrenmek için bunu kullanır.
  • Sabit kitap fiyatları: 2002 yılından bu yana yayıncılar kitaplarını sabit bir fiyattan satmakla yükümlüdür. Bu, ideal olarak kapakta veya künyede yazılıdır. Ancak belirli bir sürenin bitiminden sonra kitaplarda indirim yapılabilir.
  • Künye: Devlet basın yasasına göre, her basılı ürün geçerli bir künye içermelidir.
  • DNB zorunlu kopyalarının gönderilmesi: Her yayıncı, yayınlarının her birinden iki kopyayı DNB’ye (Alman Milli Kütüphanesi) ücretsiz olarak göndermekle yükümlüdür.

Şahıs Şirketi, Gmbh veya UG Olarak Almanya’da Yayınevi Kurmak: Yasal Yapıyı Seçmek

Almanya’da şirket kurmak isteyen herkes hangi yasal formu seçeceğine karar vermelidir. Yayıncılar için genellikle şahıs şirketi seçilir, ancak münferit durumlarda bir GbR veya UG de kurulur. Lütfen yasal formların vergi açısından farklılık gösterdiğini ve size ve başlangıç durumunuza uygun bir yasal form seçmeniz gerektiğini unutmayın.

Yasal formlar hakkında daha fazla bilgi:

Prensip olarak, elbette, diğer yasal formlar sizin için kullanılabilir.

Almanya’da Yayınevi Şirketi Kurmak: Yayınevimi Nereye Kaydettirmeliyim?

Ticaret Siciline Kayıt

Yayınevinizi örneğin bir limited şirket (UG), limited şirket (GmbH) veya kayıtlı tüccar (e. K.) olarak kurduysanız, ticaret siciline kayıt zorunludur. Bir kamu sicili olarak ticaret sicili, yetkili bir sicil mahkemesi alanında kayıtlı tüccarlar hakkındaki kayıtları belgeler.

Almanya’da Yayıncılık Şirketimi Nereye Kaydettirebilirim? İşletme Kaydı

Almanya’da yayıncılık şirketi kurmak için, seçtiğiniz yasal şekle bakılmaksızın, iş yerinizden sorumlu ticaret ofisine kaydolmanız gerekir. Yayıncılık şirketinizi şahıs şirketi olarak açarsanız, basit bir işletme kaydı yeterlidir; ticaret siciline kayıt yalnızca kayıtlı bir tüccarsanız (e. K.) gereklidir.

Ticaret dairesine kayıt olduktan sonra, vergi dairesi vergi kaydı için otomatik olarak sizinle iletişime geçecektir. Belgeleriniz vergi dairesi tarafından incelendikten ve kontrol edildikten sonra vergi numaranızı alacak ve fatura düzenleyebileceksiniz.

Ticaret ve Sanayi Odası

Vergi dairesi gibi, Sanayi ve Ticaret Odası da Ticaret Ruhsatlandırma Ofisi tarafından kuruluşunuz hakkında bilgilendirilecektir. İletişim Sanayi ve Ticaret Odası tarafından sağlanır. Bir ticareti tescil ettirdiğinizde, sizden sorumlu Sanayi ve Ticaret Odasına üye olmanız zorunludur.

Almanya’da Bir Yayınevi Kurucusu Olarak Ne Gibi Masraflarım Olacak?

Masraf yapmadan önce somut bir finansal plan oluşturun. Diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki maliyet kalemlerini de göz önünde bulundurun:

  • Başlangıç aşaması için sermaye gereksinimleri (örneğin yenileme önlemleri, hedefli reklamcılık için) ve geçiminizi güvence altına almak için.
  • Başlangıç aşamasında olası danışmanlık ve bürokratik masraflar
  • Mal alımı ve tedariki için sermaye, uzman görüşleri ve sertifikalar
  • Dükkan kirası, depolama maliyetleri, elektrik ve ısıtma maliyetleri, EDP gibi işletme maliyetleri
  • Vergiler ve sigorta
  • Öngörülemeyen olaylar için mali rezervler

Bir iş kurucusu olarak, kuruluş maliyetlerini mümkün olduğunca doğru hesaplamalı ve buna uygun olarak yüksek bir sermaye seviyesine sahip olmalısınız. Belirli koşullar altında, örneğin sermaye için kredi almak mantıklı olabilir. Örneğin bir limited şirket için en az 25.000 Euro sermayeye ihtiyacınız vardır.

Ayrıca, bir yayıncı olarak sanatçıların sosyal sigorta fonuna katkı payı ödemek zorundasınız. Temel olarak, organizasyonları, sektördeki özel bilgileri veya özel know-how’ları aracılığıyla piyasada sanatsal veya gazetecilik hizmetlerinin satışını teşvik eden veya sağlayan tüm şirketler buraya bir katkı payı ödemek zorundadır. Yukarıdaki kriterleri karşılayan şirketler, sanatçıların sosyal güvenlik primlerine tabi şirketler grubuna dahildir (Künstlersozialkasse Online).

Almanya’da Yayınevi Şirketi Kurmak: Ürünü Tanımlamak Ve Bir Niş Bulmak

Eğer (sadece) kendi kitaplarınızı yayınlamak istemiyorsanız, ne tür kitaplar yayınlamak istediğiniz konusunda net olmanız gerekir. Kitap seçmeden önce aşağıdaki soruları yanıtlayabilmelisiniz: Kendimi belli bir türle sınırlamak istiyor muyum? Hangi nişte yer almak istiyorum? Rekabet nasıl bir şey? Hangi hedef kitleye hitap edebilirim ve etmek istiyorum? Yapılacak en iyi şey, güçlü rekabetten uzak, muhtemelen rekabetin az olduğu kendi nişinizi bulmaya çalışmak veya kaliteli ürünlerle kitlelere hitap etmektir.

Kendi yayıncısı olmayan bir yayıncı olarak, her şeyden önce yayınevinizle ilgilenen yazarların yayınlanmak üzere size el yazmalarını göndermelerine bağımlısınız. Bir eseri yayınlamaya karar verirseniz, konunun ve türün yayıncılık konseptinize uygun olup olmadığını dikkatle değerlendirmelisiniz. Konu ve yazar seçimi çok keyfi hale gelirse, yayınevinizin yüksek nitelikli yazarları çekecek net bir profil ve itibar oluşturması zor olabilir.

Bu nedenle, seçtiğiniz kurumsal kimliğe sadık kaldığınızdan emin olun (bir kez bulunduğunda) ve her zaman rekabeti göz önünde bulundurun.

Almanya’da Yayınevi Şirketi Kurmak: Personel Konularını Netleştirin

Bir yayınevi kurarsanız, er ya da geç kalifiye personele ihtiyacınız olacaktır, çünkü üretim, lojistik ve dağıtım tek başınıza halledilemez, bu nedenle bu görevlerde size yardımcı olacak iyi bir ekibe ihtiyacınız vardır. Kendi eserlerinizi veya başka yazarların eserlerini bir BoD (Books on Demand) sağlayıcısı aracılığıyla bastırmak istiyorsanız ve girişimcilik becerileriniz varsa, “kendi yayınevinize sahip olma” macerası sadece sizin bir oyuncu olmanızla da işe yarayabilir. Temel olarak, elbette, her şey bireysel işiniz için aklınızdaki kapsama bağlıdır.

Yayıncılıkta Pazarlama Ve Reklam Araçları

Yayıncılık şirketinizi kurmadan önce pazarlama yöntemlerini araştırdığınızdan ve bir MVB (Marketing- und Verlagsservice des Buchhandels), yayıncılıkta başarılı bir pazarlama için çevrimiçi olarak çok sayıda bilgi ve fırsat sunmaktadır. Burada aktif pazarlama ve yayıncılık sektörü için en iyi reklam yöntemlerinin hangileri olduğu konusunda tavsiyeler bulabilirsiniz. Ne olursa olsun, özellikle başlangıçta, kitapçılara yaklaşmak ve kitapçıları yayıncılık şirketiniz konusunda ikna etmek kesinlikle yararlıdır. Bu, şahsen, telefonla, postayla veya çevrimiçi olarak başka yollarla yapılabilir.

Ayrıca internet dünyası da size çok çeşitli olanaklar sunmaktadır. Kitaplar sadece Facebook, Twitter veya Instagram gibi alışılagelmiş sosyal medya kanalları aracılığıyla değil, aynı zamanda Lovelybooks, NetGalley, Lesejury veya Goodreads gibi “sosyal okuma” platformları aracılığıyla da pazarlanmaktadır. Sosyal okuma platformları aracılığıyla kullanıcılar, yazar sayfaları veya kitap tanıtımları aracılığıyla yayınevinizden haberdar edilebilir.

Kayıt Ol

Güncel gelişmelerden haberdar olmak için abone olun

Kişisel Destek Alın

Şimdi Ara 0212 909 88 29